Babka bananowa

Składniki;

2 szklanki mąki tortowej ( szklanka 250 ml )

2 jajka

1 szklanka cukru

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka gorzkiego kakao

0,5 szklanki oleju

4 średnie pokrojone banany ( lub rozgniecione )

 

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować na jednolitą masę.

Formę keksową o wym. 31 x 11 cm wysmarować masłem i posypać bułka tartą.

Ciasto wlać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, do suchego patyczka ( grzanie górne i dolne )

Po upieczeniu i wystygnięciu babkę oblałam 1 czekoladą z bakaliami, rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka.

 

Polecam również inne babki;

Drożdżowa baba z bakaliami

Babka kokosowa z rabarbarem

Babka z marmoladą

Babka z mascarpone

Babka z koksem na oleju

Babka mocno cytrynowa

Babka różana

Babka z Frugo

Puszysta babka pomarańczowa z dżemem