Babka bananowa
Składniki;
2 szklanki mąki tortowej ( szklanka 250 ml )
2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorzkiego kakao
0,5 szklanki oleju
4 średnie pokrojone banany ( lub rozgniecione )
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować na jednolitą masę.
Formę keksową o wym. 31 x 11 cm wysmarować masłem i posypać bułka tartą.
Ciasto wlać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, do suchego patyczka ( grzanie górne i dolne )
Po upieczeniu i wystygnięciu babkę oblałam 1 czekoladą z bakaliami, rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka.
Polecam również inne babki;
Puszysta babka pomarańczowa z dżemem