Babka z marmoladą

Babka z marmoladą 2

Dzięki marmoladzie, babka jest bardzo wilgotna.

3/4 kostki masła
3 całe jaja
5 łyżek cukru
2-3 łyżki gorzkiego kakao
25 dkg marmolady (lub dżemu)
To wszystko utrzeć.

Do utartej masy dodać;

12 łyżek mąki
1,5 łyżeczki sody
12 łyżek mleka
100 g. dowolnych bakalii (niekoniecznie)

Można jeszcze dodać 1 łyżeczkę cynamonu.
Wszystko wymieszać wlać do wysmarowanej formy wysypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni przez około 30 minut.
Można piec również w prodiżu przez 35-40 minut.

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Polewa;
0,5 kostki masła lub margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki gorzkiego kakao

1 małe jajko
Wszystko rozpuścić na małym ogniu (nie gotować)
Odstawić, wbić jajko i intensywnie mieszać, aż polewa zrobi się szklista.

Babka z marmoladą