Babka na marmoladzie

Babka z marmoladą 2

Babka z marmoladą, to jedno z pierwszych ciast które zaczęłam piec jako nastolatka.

3/4 kostki masła lub margaryny ( może być troszeczkę mniej)
3 całe jaja
5 łyżek cukru
2-3 łyżki gorzkiego kakao
25 dkg marmolady (lub dżemu)
To wszystko utrzeć.

Do utartej masy dodać;

12 łyżek mąki
1,5 łyżeczki sody
12 łyżek mleka
100 g. dowolnych bakalii (niekoniecznie)

Można jeszcze dodać 1 łyżeczkę cynamonu.
Wszystko wymieszać wlać do wysmarowanej formy wysypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni przez około 30 minut.
Można piec również w prodiżu przez 35-40 minut.

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Polewa;
0,5 kostki margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki gorzkiego kakao

1 małe jajko
Wszystko rozpuścić na małym ogniu (nie gotować)
Odstawić i wbić jajko, intensywnie przy tym mieszając, aż polewa zrobi się szklista

Babka z marmoladą