Drożdżowa baba

Baba drożdżowa2

 

700 g mąki
60 g świeżych drożdży
1 i 1/3 szklanki cukru (około180 g)
100 g roztopionego masła
6 żółtek
0,5 litra letniego mleka
0,5 łyżeczki soli
200 g rodzynek
150-200 g skórki pomarańczowej
Można dodać parę kropel cytrynowego aromatu.

Do połowy letniego mleka wsypać połowę ilości cukru, wkruszyć drożdże.
Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej misy wsypać przesianą mąkę dodać rozczyn, resztę cukru, mleko, żółtka, sól oraz bakalie.
Wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od rąk, wtedy dodać letnie rozpuszczone masło i ponownie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po czym lekko wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (lub grysikiem) formy 3 litrowej z kominkiem
Odstawić ponownie aż ciasto powiększy się do wysokości 3/4 formy

Baba drożdżowa6
Piec około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.
Sprawdzając czy patyczek włożony do ciasta jest suchy

Po upieczeniu polać lukrem:
1 szklankę cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżką gorącej wody i paroma kroplami aromatu cytrynowego.

Babkę można nasączyć również sokiem z cytryny:
Sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością słodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć.

Baba drożdżoa 3
Białka które pozostały można włożyć do pojemniczka i zamrozić, po odmrożeniu są jak świeże.