Babka z mascarpone
Ciasto piekłam formie w kształcie róży, która miała pojemność 1600 ml.
Cukier pomarańczowy w przepisie można zastąpić cukrem waniliowym z dodatkiem paru kropel aromatu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej.
4 duże jajka
2 szklanki mąki tortowej ( szklanka 250 ml )
1 szklanka cukru
150 g masła
1 torebka cukru pomarańczowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
250 g serka mascarpone
Masło roztopić i wystudzić.
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem pomarańczowym na puszystą masą.
Następnie do ubitej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, dodać ser, wlać wystudzone masło i wszystko dokładnie wymieszać.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą ( silikonową tylko wysmarować )
Następnie ciasto wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika ( grzanie górne i dolne ) do 170° C na około 45 minut ( do suchego patyczka)