Babka z mascarpone

Babka z mascarpone00

Ciasto piekłam formie w kształcie róży, która miała pojemność 1600 ml.

Cukier pomarańczowy w przepisie można zastąpić cukrem waniliowym z dodatkiem paru kropel aromatu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej.

4 duże jajka

2 szklanki mąki tortowej ( szklanka 250 ml )

1 szklanka cukru

150 g masła

1 torebka cukru pomarańczowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

250 g serka mascarpone

Masło roztopić i wystudzić.

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem pomarańczowym na puszystą masą.

Następnie do ubitej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, dodać ser, wlać wystudzone masło i wszystko dokładnie wymieszać.

Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą ( silikonową tylko wysmarować )

Następnie ciasto wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika ( grzanie górne i dolne ) do 170° C na około 45 minut ( do suchego patyczka)

Babka z mascarpone6

Babka z mascarpone07