Babka kokosowa z rabarbarem
Tym razem przerobiłam troszeczkę tradycyjne ciasto na jogurcie, babka po upieczeniu jest bardzo wilgotna.
Przepis na szklankę pojemności 250 ml
ciasto;
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka kokosu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
3 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 ml oleju
150 ml jogurtu
szczypta soli
Dodatkowo przygotować;
400 g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru ( 4 łodygi )
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ze szczyptą soli na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, oraz pozostałe składniki.
Wszystko wymieszać po czym dodać pokrojony rabarbar i ponownie dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 35 – 40 minut ( grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.