Babka kokosowa z rabarbarem

Babka kokosowa z rabarbarem

Tym razem przerobiłam troszeczkę tradycyjne ciasto na jogurcie, babka po upieczeniu jest bardzo wilgotna.

Przepis na szklankę pojemności 250 ml

ciasto;

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka kokosu

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)

3 duże jajka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

150 ml oleju

150 ml jogurtu

szczypta soli

Dodatkowo przygotować;

400 g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru ( 4 łodygi )

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ze szczyptą soli na puszystą masę.

Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, oraz pozostałe składniki.

Wszystko wymieszać po czym dodać pokrojony rabarbar i ponownie dokładnie wymieszać.

Ciasto wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 35 – 40 minut ( grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Banka kokosowa z rabarbarem