Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Drożdżowe bułeczki z marmoladą

 

1 kg. mąki
10 dag drożdży
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
niecałe pół szklanki oleju ( lub rozpuszczonego masła )

W połowie ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie, wsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, dodać wyrośnięte drożdże , po czym wyrabiać dolewając resztę ciepłego mleka, na końcu dodać olej lub masło.
Jeśli ciasto przykleja sie do rąk , dosypać mąki, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Odstawić na około 50 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
Po wyrośnięciu rozwałkować psypując mąką , wykrawać szklanką krążki, kładąc na środku łyżeczkę marmolady
Dokładnie zlepić i układać na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym, zlepioną stroną do dołu i zostawić przykryte na około 15 – 20 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni,  około 15 minut
Można przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka

 

 

  • Ewa Skórzak

    To moje ulubione bułeczki,jak zresztą Pani pamięta.Robię je co jakiś czas z różnym nadzieniem.Nie zdarzyło się,żeby komuś nie smakowały,albo żeby się nie udały.

    • Weronika Chilmon

      Dziękuję 🙂

  • Monia

    a jak nie dodam marmolady to wyjdą zwykłe bułki???