Expresowe pączki

IMG_5205

Tym razem zmodyfikowałam i przerobiłam tradycyjny przepis na pączki z serkiem homogenizowanym, gdzie zamiast sera użyłam jogurtu, a proszek do pieczenia zamieniłam na suszone drożdże które zawsze mam pod ręką.

Ich zaletą jest to że nie wpijają tłuszczu.

500 g jogurtu

3 szklanki mąki tortowej

4 średnie jajka

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżka cukru

50 ml letniego mleka

1 paczuszka suchych drożdży (7 g)

1 łyżka spirytusu

Mleko z dodatkiem 1 łyżki cukru i drożdży lekko podgrzać.

Do miski wlać jogurt, wsypać przesianą mąkę, dodać cukier waniliowy, spirytus oraz jajka.

Na końcu wlać letnie mleko z cukrem i drożdżami, całość utrzeć mikserem.

Miskę przykryć pokrywką i zostawić na 0,5 godziny.

Dodatkowo przygotować;

0,5 litra oleju

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

Olej wlać do małego garnka, po czym małą łyżeczką namoczoną w oleju nabierać małe porcje ciasta i smażyć w gorącym oleju.

Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

IMG_5231

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*