Expresowe pączki kładzione łyżeczką
Jest to tradycyjny przepis na pączki z serkiem homogenizowanym, gdzie zamiast sera użyłam jogurtu, a proszek do pieczenia zamieniłam na suszone drożdże.
Ich zaletą jest to że nie wpijają tłuszczu.
500 g jogurtu
3 szklanki mąki tortowej
4 średnie jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
50 ml letniego mleka
1 paczuszka suchych drożdży (7 g)
1 łyżka spirytusu
Mleko z dodatkiem 1 łyżki cukru i drożdży lekko podgrzać.
Do miski wlać jogurt, wsypać przesianą mąkę, dodać cukier waniliowy, spirytus oraz jajka.
Na końcu wlać letnie mleko z cukrem i drożdżami, całość utrzeć mikserem.
Miskę przykryć pokrywką i zostawić na 0,5 godziny.
Dodatkowo przygotować;
0,5 litra oleju
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Olej wlać do małego garnka, po czym małą łyżeczką namoczoną w oleju nabierać małe porcje ciasta i smażyć w gorącym oleju.
Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Polecam również;
Bułeczki drożdżowe z piekarnika