Malutkie pączki

Ciasto;

500 g mąki pszennej

250 ml ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży

50 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 żółtka

50 g stopionego masła

25 ml mocnego rumu ( lub spirytusu )

szczypta soli

Dodatkowo przygotować;

1 kg smalcu ( lub 1 litr oleju)

marmolada

 

Mleko podgrzać z 1 płaską łyżką cukru, następnie dodać pokruszone drożdże i wymieszać.

Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z resztą cukru.

Następnie do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy, utarte żółtka oraz wyrośnięty rozczyn.

Całość wyrabiać aż będzie odchodziło od miski, po tym czasie wlać rozpuszczone masło i ponownie chwilkę wyrabiać aż będzie odchodziło od rąk, pod koniec wlać rum ( lub spirytus )

Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć i rozwałkować na grubość około 1 cm.

Następnie bardzo małym kieliszkiem wykrawać krążki, i formować kuleczki.

Uformowane kuleczki pozostawić jeszcze na stolnicy na około 15 minut.

Smażyć w głębokim oleju lub smalcu.

Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym, po czym szprycą wciskać marmoladę.

Pączki oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

Na tej stronie mam przepis na;

Drożdżowe bułeczki z marmoladą z piekarnika

Pączki na piwie

Mini pączki z lodówki

Miękkie i puszyste pączki