Malutkie pączki
Ciasto;
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka
50 g stopionego masła
25 ml mocnego rumu ( lub spirytusu )
szczypta soli
Dodatkowo przygotować;
1 kg smalcu ( ewentualnie może być 1 litr oleju)
marmolada
Mleko podgrzać z 1 płaską łyżką cukru, następnie dodać pokruszone drożdże i wymieszać.
Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z resztą cukru.
Następnie do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy, utarte żółtka oraz wyrośnięty rozczyn.
Całość wyrabiać aż będzie odchodziło od miski, po tym czasie wlać rozpuszczone masło i ponownie chwilkę wyrabiać aż będzie odchodziło od rąk, pod koniec wlać rum ( lub spirytus )
Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć i rozwałkować na grubość około 1 cm.
Następnie bardzo małym kieliszkiem wykrawać krążki, i formować kuleczki.
Uformowane kuleczki pozostawić jeszcze na stolnicy na około 15 minut.
Smażyć w głębokim oleju lub smalcu.
Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym, po czym szprycą wciskać marmoladę.
Pączki oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Na tej stronie mam przepis na;
Drożdżowe bułeczki z marmoladą z piekarnika