Mięciutkie i puszyste pączki

Pączki puszyste i mięciutkie4

 

750 g mąki
6 żółtek
100 g cukru
100 g stopionego masła
80 g drożdży
2 łyżeczki cukru wanilinowego
około 1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki spirytusu (lub wódki)
olejek rumowy (niekoniecznie)
szczypta soli

Mleko lekko podgrzać i wsypać cukier.
Do mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną.
Do miski wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, wlać „ruszone”drożdże, dodać 6 żółtek.
Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by było miękkie, pulchne i sprężyste (ale nie rzadkie)
Gdyby było za gęste, wtedy dodać troszkę mleka.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone letnie masło, i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski, wtedy dodać spirytus.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę)
Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na blacie posypanym mąką .
Szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżeczkę marmolady i zlepiać, formując pączki
Układać je na posypanej mąką stolnicy, pozostawić jeszcze do wyrośnięcia (ok. 15 minut)
Smażyć w gorącym smalcu lub oleju
Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

 

Tutaj jest przepis na Pączki na piwie

Tutaj Bułeczki drożdżowe z piekarnika

Mini pączki z lodówki