Pączki na piwie
Pączek nie ma potrzeby lukrować ani sypać cukrem pudrem ponieważ są wystarczająco słodkie.
Ciasto;
1 kg mąki tortowej
10 dag drożdży
1,5 szklanki piwa
3 żółtka
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka
100 g masła
szczypta soli
Dodatkowo przygotować;
600 g marmolady
Mleko lekko podgrzać z połową ilością cukru, dodać drożdże, całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże,dodać sól, resztę cukru oraz cukier waniliowy, wlać letnie piwo oraz jajka i żółtka.
Całość wyrabiać około 5 minut,po tym czasie wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiać aż do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od rąk.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 50 minut do wyrośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić,podzielić na części i rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość około 8 mm.
Wykrawać szklanką kółka, nałożyć marmoladę, zlepić formując pączek.
Każdy pączek ułożyć na blacie oprószonym mąką zlepieniem do dołu.
Ponownie zostawić do wyrośnięcia, po czym smażyć w gorącym smalcu lub oleju.