Tort z orzechów arachidowych przekładany masą czekoladową i kawową
Ciasto;
300 g mąki z orzechów arachidowych
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 średnich jajek (rozmiar M)
6 łyżek cukru
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym (boki nie smarować)
Całe jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i ze szczyptą soli na puszystą masę.
Następnie wsypać mąką wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, oraz wlać wodę i olej.
Wszystko wymieszać i wlać do tortownicy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Masa czekoladowa;
500 g serka mascarpone
400 g zimnej śmietany kremówki 30%
2 czekolady gorzkie
125 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem i odstawić do wystudzenia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.
Serek delikatnie ubić z cukrem pudrem na gęstą masę, następnie dodać wystudzone czekolady i wymieszać.
Na końcu dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać aż wszystko się połączy.
Masa kawowa na górę tortu;
400 ml śmietany kremówki 30%
2 płaskie łyżeczki żelatyny
100 ml zimnej wody
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i kawą na sztywno, następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać.
Wykonanie;
Ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Na jeden blat wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć drugim blatem i położyć resztę masy.
Następnie położyć ostatni blat, całość wysmarować masą kawową i zrobić rozetki dookoła tortu.
Górę można posypać startą czekoladą deserową.
Polecam również inne torty;
Tort jogurtowo śmietanowy z ananasem
Tort z masą mleczną i mandarynkami
Tort z marcepanem, z masą czekoladową i orzechową