Tort z orzechów arachidowych przekładany masą czekoladową i kawową

Ciasto;

300 g mąki z orzechów arachidowych

1 budyń waniliowy

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 średnich jajek (rozmiar M)

6 łyżek cukru

2 łyżki zimnej wody

2 łyżki oleju

szczypta soli

 

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym (boki nie smarować)

Całe jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i ze szczyptą soli na puszystą masę.

Następnie wsypać mąką wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, oraz wlać wodę i olej.

Wszystko wymieszać i wlać do tortownicy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystudzenia.

 

Masa czekoladowa;

500 g serka mascarpone

400 g zimnej śmietany kremówki 30%

2 czekolady gorzkie

125 ml mleka

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem i odstawić do wystudzenia.

Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.

Serek delikatnie ubić z cukrem pudrem na gęstą masę, następnie dodać wystudzone czekolady i wymieszać.

Na końcu dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać aż wszystko się połączy.

 

Masa kawowa na górę tortu;

400 ml śmietany kremówki 30%

2 płaskie łyżeczki żelatyny

100 ml zimnej wody

4 łyżeczki cukru waniliowego

1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i kawą na sztywno, następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać.

 

Wykonanie;

Ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Na jeden blat wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć drugim blatem i położyć resztę masy.

Następnie położyć ostatni blat, całość wysmarować masą kawową i zrobić rozetki dookoła tortu.

Górę można posypać startą czekoladą deserową.

Polecam również inne torty;

Tort jogurtowo śmietanowy z ananasem

Tort bezowy bez pieczenia

Tort makowy

Tort z masą mleczną i mandarynkami

Tort migdałowy

Tort orzechowy z masa kakaową

Tort z marcepanem, z masą czekoladową i orzechową

Tort z kremem russel