Tort z kremem russel

Robiąc ten tort, nie miałam jeszcze odpowiednio długiej patery, ułożyłam go wówczas do zdjęcia na półmisku.

Biszkopt upiekłam w formie keksowej o wymiarach 35 x 11,5 x 7,5 cm, którą można zamienić na tortownicę o średnicy 26 cm.

Smak kremu można wzbogacić różnymi dodatkami, np. kokosem, chałwą, rodzynkami, kawą itp.

Biszkopt;

5 średnich jajek

6 łyżek cukru ( 100 g )

6 łyżek mąki tortowej ( 120 G )

1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 20 g )

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

 

Całe jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i ze szczyptą soli na puszystą masę.

Następnie wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, po czym całość delikatnie wymieszać.

Dno formy wyłożyć papierem pergaminowym ( bez boków ) następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 25 minut ( grzanie dolne i górne )

 

Krem russel;

2 duże jajka

1 niecała szklanka cukru ( wystarczy połowa szklanki )

2 łyżeczki cukru waniliowego

250 g ( lub 300 g ) masła o temperaturze pokojowej

1 mały kieliszek spirytusu

1 kopiasta łyżka kakao

Jajka wyłożyć na sito i sparzyć gorącą wodą.

Następnie wbijamy je do miski i ubijamy na parze z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Gdy masa potroi swoją objętość, zestawiamy ją z pary i ubijamy dalej aż będzie całkowicie wystudzona ( najlepiej robić to w misce z zimną wodą )

Masło utrzeć na puch, po czym cały czas ubijając dodawać po łyżce masy jajecznej.

Na samym końcu wlewać ostrożnie spirytus, cały czas mieszając.

Gotową masę rozdzielić na dwie części, jedną część zostawić, a do drugiej wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.

 

Dodatkowo przygotować;

3 kopiaste łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki

 

Do nasączenia blatów biszkoptowych;

125 ml wody

1 płaska łyżeczka cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystko wymieszać

 

Polewa;

200 ml zimnego mleka

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżka kakao

1 łyżka cukru

100 g gorzkiej czekolady

Do mleka wsypać żelatynę, przesiane kakao, dodać cukier i połamaną na mniejsze części czekoladę.

Całość odstawić na 15 minut aż żelatyna trochę napęcznieje, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić aż polewa ostygnie i zgęstnieje.

 

Wykonanie;

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części.

Dolny blat nasączyć, następnie posmarować dżemem, na dżem wyłożyć jasną masę i przykryć drugim biszkoptem.

Ponownie nasączyć biszkopt i posmarować kremem kakaowym.

Na górę położyć ostatnią cześć nasączonego biszkoptu i oblać gęstniejąca polewą.

Całość dowolnie ozdobić, ja na górze ułożyłam całe truskawkami które zanurzyłam w pozostałej polewie.