Tort makowy z gotowej masy makowej przekładany kremem orzechowym

Ciasto można również podać jako placek makowy bez kremu, wystarczy po upieczeniu oblać go rozpuszczona czekoladą.

Ciasto;

1 puszka makowa (850 g)

6 jajek (rozmiar L)

1 suchy budyń waniliowy

4 płaskie łyżki kaszy manny

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g posiekanej skórki pomarańczowej (można pominąć)

1 płaska łyżka cukru (do usztywnienia białek)

 

Do miski włożyć masę makową, dodać, skórkę pomarańczową, żółtka, budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia i kaszą manną.

Wszystko zmiksować mikserem, następnie ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać łyżkę cukru aby piana była sztywniejsza.

Ubitą pianę wymieszać z masą makową i wlać do wysmarowanej i posypanej bułka tartą tortownicy o średnicy 26 cm.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 45 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na parę godzin do całkowitego wystudzenia.

 

Krem orzechowy;

500 g schłodzonego serka mascarpone

500 g gładkiego masła orzechowego o temperaturze pokojowej ( może być nieco więcej)

4 łyżki cukru pudru

( zamiast cukru można dodać 4 łyżki masy kajmakowej)

Wszystkie składniki włożyć do miski i miksować mikserem aż powstanie gęsty krem.

 

Dodatkowo przygotować ;

100 g orzechów laskowych

1 łyżka mielonego maku

 

Wykonanie;

Ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Każdy blat posmarować kremem, na końcu posmarować wierzch i boki.

Na górze dookoła tortu ułożyć orzechy laskowe, a środek obsypać makiem.

Pozostałe orzechy rozbić tłuczkiem i obsypać bok tortu.