Tort makowy z gotowej masy makowej przekładany kremem orzechowym
Ciasto można również podać jako placek makowy bez kremu, wystarczy po upieczeniu oblać go rozpuszczona czekoladą.
Ciasto;
1 puszka makowa (850 g)
6 jajek (rozmiar L)
1 suchy budyń waniliowy
4 płaskie łyżki kaszy manny
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g posiekanej skórki pomarańczowej (można pominąć)
1 płaska łyżka cukru (do usztywnienia białek)
Do miski włożyć masę makową, dodać, skórkę pomarańczową, żółtka, budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia i kaszą manną.
Wszystko zmiksować mikserem, następnie ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać łyżkę cukru aby piana była sztywniejsza.
Ubitą pianę wymieszać z masą makową i wlać do wysmarowanej i posypanej bułka tartą tortownicy o średnicy 26 cm.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 45 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na parę godzin do całkowitego wystudzenia.
Krem orzechowy;
500 g schłodzonego serka mascarpone
500 g gładkiego masła orzechowego o temperaturze pokojowej ( może być nieco więcej)
4 łyżki cukru pudru
( zamiast cukru można dodać 4 łyżki masy kajmakowej)
Wszystkie składniki włożyć do miski i miksować mikserem aż powstanie gęsty krem.
Dodatkowo przygotować ;
100 g orzechów laskowych
1 łyżka mielonego maku
Wykonanie;
Ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Każdy blat posmarować kremem, na końcu posmarować wierzch i boki.
Na górze dookoła tortu ułożyć orzechy laskowe, a środek obsypać makiem.
Pozostałe orzechy rozbić tłuczkiem i obsypać bok tortu.