Sernik z musem truskawkowym bez pieczenia
Kryształki z galaretki;
1 galaretka truskawkowa
400 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i włożyć do lodówki aż stężeje, następnie pokroić na małe kawałki.
Dodatkowo przygotować;
100 g herbatników typu petitki
Spód formy o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć herbatnikami.
Masa serowa z musem truskawkowym;
1 kg sera z wiaderka
500 g obranych truskawek
3 galaretki truskawkowe
400 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Truskawki zmiksować i wymieszać z serem oraz z wystudzoną galaretką.
Gdy masa będzie lekko tężeć, wsypać kryształki z galaretki i lekko wymieszać.
Masę wlać na herbatniki i włożyć do lodówki aż stężeje, następnie na górę wlać tężejącą galaretkę jogurtową.
Całość włożyć na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem można górę ozdobić truskawkami zanurzonymi w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.
Galaretka jogurtowa;
1 galaretka przezroczysta
250 ml gorącej wody
400 g jogurtu naturalnego
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia i wymieszać z jogurtem
Polecam również inne ciasta bez pieczenia;
Sernik z serków homogenizowanych
Jabłecznik z masą jogurtową i pianką cytrynową