Torcik serowo bananowy bez pieczenia
120 g okrągłych biszkoptów
50 ml wody z cytryną
Spód okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym.
Na dnie ułożyć biszkopty które lekko skropić wodą z cytryną.
Masa serowa;
0,5 kg chudego serka homogenizowanego bez cukru
400 ml zimnej śmietany kremówki 30 %
4 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
350 ml gorącej wody
2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia.
Ser wymieszać z cukrem pudrem.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
Ser wymieszać z ubitą śmietaną i tężejącą galaretką, następnie masę wlać na biszkopty, i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Masa bananowa;
250 ml gorącej wody
1 galaretka cytrynowa
0,5 kg obranych bananów
3 łyżki soku z cytryny
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia.
Banany zmiksować z sokiem cytrynowym i wlać tężejącą galaretkę, następnie masę wlać na masę serową.
Całość odstawić na parę godzin do lodówki.
Ciasto dookoła krawędzi ozdobiłam małymi biszkopcikami.