Torcik serowo bananowy bez pieczenia

120 g okrągłych biszkoptów

50 ml wody z cytryną

Spód okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym.

Na dnie ułożyć biszkopty które lekko skropić wodą z cytryną.

 

Masa serowa;

0,5 kg chudego serka homogenizowanego bez cukru

400 ml zimnej śmietany kremówki 30 %

4 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

350 ml gorącej wody

2 galaretki cytrynowe

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia.

Ser wymieszać z cukrem pudrem.

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.

Ser wymieszać z ubitą śmietaną i tężejącą galaretką, następnie masę wlać na biszkopty, i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

 

Masa bananowa;

250 ml gorącej wody

1 galaretka cytrynowa

0,5 kg obranych bananów

3 łyżki soku z cytryny

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia.

Banany zmiksować z sokiem cytrynowym i wlać tężejącą galaretkę, następnie masę wlać na masę serową.

Całość odstawić na parę godzin do lodówki.

Ciasto dookoła krawędzi ozdobiłam małymi biszkopcikami.