Tort serowo jagodowy bez pieczenia

Tort serowo jagodowy bez pieczenia

Ciasto zrobiłam na gotowym spodzie biszkoptowym ( średnica około 26 cm )

Galaretki jagodowe były nietradycyjne bo nie na 0,5 litra wody, a na 1,5 szklanki.

Masa;

1 kg sera ( z wiaderka)

2 szklanki jagód ( 300 g )

600 ml śmietany kremówki 30 %

5 łyżek cukru pudru

4 łyżeczki cukru waniliowego

6 łyżeczek żelatyny ( 30 g )

0,5 szklanki zimnej wody ( 125 ml )

 

Jagody zmiksować.

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.

Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.

Ser lekko utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmiksowane jagody oraz ubitą kremówkę.

Wszystko wymieszać wlewając letnią żelatynę.

Masę wyłożyć na spód biszkoptowy i wstawić do lodówki aż stężeje.

 

Na górę tortu potrzeba;

200 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka żelatyny ( 5 g )

50 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić i letnią wymieszać z ubitą śmietaną z cukrem waniliowym.

Rękawem cukierniczym wycisnąć rozetki dookoła tortu.

 

Dodatkowo przygotować;

2 galaretki jagodowe ( każda na 375 ml )

1 szklanka jagód ( 150 g )

2 szklanki gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i wymieszać ze zmiksowanymi jagodami.

Gęstniejącą galaretkę wlać na górę tortu.

Tort serowo jagodowy bez pieczenia26

Tort serowo jagodowy bez pieczenia8