Tort serowo jagodowy bez pieczenia
Ciasto zrobiłam na gotowym spodzie biszkoptowym ( średnica około 26 cm )
Galaretki jagodowe były nietradycyjne bo nie na 0,5 litra wody, a na 1,5 szklanki.
Masa;
1 kg sera ( z wiaderka)
2 szklanki jagód ( 300 g )
600 ml śmietany kremówki 30 %
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny ( 30 g )
0,5 szklanki zimnej wody ( 125 ml )
Jagody zmiksować.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Ser lekko utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmiksowane jagody oraz ubitą kremówkę.
Wszystko wymieszać wlewając letnią żelatynę.
Masę wyłożyć na spód biszkoptowy i wstawić do lodówki aż stężeje.
Na górę tortu potrzeba;
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny ( 5 g )
50 ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić i letnią wymieszać z ubitą śmietaną z cukrem waniliowym.
Rękawem cukierniczym wycisnąć rozetki dookoła tortu.
Dodatkowo przygotować;
2 galaretki jagodowe ( każda na 375 ml )
1 szklanka jagód ( 150 g )
2 szklanki gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i wymieszać ze zmiksowanymi jagodami.
Gęstniejącą galaretkę wlać na górę tortu.