Galaretkowy sernik z serków homogenizowanych bez pieczenia
4 serki homogenizowane ( każdy po 150 g )
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka przezroczysta
1 galaretka wiśniowa
300 ml gorącej wody na każdą galaretkę
80 g herbatników typu Petitki
Dodatkowo ;
1 galaretka cytrynowa
300 ml gorącej wody
2 nektaryny
100 g borówek
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia
Formę keksową o wymiarach 35 x 11 cm; wysokość 7 cm, wyłożyć folią spożywczą, następnie obłożyć spód i boki herbatnikami.
Każdą galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia, po czym wymieszać z serkiem.
Następnie gęstniejący serek z galaretką wylać na herbatniki i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Tak samo postępować z następnymi galaretkami.
Na górze ułożyć borówki i pokrojone w półplasterki nektaryny.
Owoce zalać tężejącą galaretką cytrynową i włożyć na kilka godzin do lodówki.