Jabłecznik bez pieczenia
300 g podłużnych biszkoptów
1 duży słoik prażonych jabłek z cynamonem i rodzynkami ( 780 g )
2 galaretki cytrynowe
400 ml gorącej wody
400 ml soku jabłkowego
Połowę biszkoptów lekko zamoczyć w soku jabłkowym i ułożyć na dnie formy o wymiarach
24 cm x 24 cm.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będą tężeć.
Następnie gęstniejące galaretki wymieszać z jabłkami prażonymi i wlać na biszkopty.
Pozostałe biszkopty również zanurzyć w soku jabłkowym i ułożyć na masie jabłkowej.
Masa śmietanowa;
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny
75 ml soku jabłkowego ( lub zimnej wody)
3 łyżeczki cukru waniliowego
Żelatynę wsypać do garnuszka i zalać zimnym sokiem jabłkowym, po czym odstawić aż napęcznieje, i rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania)
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, wlać letnią żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na górną warstwę biszkoptów.
Całość odstawić do lodówki na parę godzin.
Podobne ciasto z dodatkiem jogurtów jest tutaj