Jabłecznik bez pieczenia

szybki-jablecznik-bez-pieczenia

300 g podłużnych biszkoptów

1 duży słoik prażonych jabłek z cynamonem i rodzynkami ( 780 g )

2 galaretki cytrynowe

400 ml gorącej wody

400 ml soku jabłkowego

Połowę biszkoptów lekko zamoczyć w soku jabłkowym i ułożyć na dnie formy o wymiarach

24 cm x 24 cm.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będą tężeć.

Następnie gęstniejące galaretki wymieszać z jabłkami prażonymi i wlać na biszkopty.

Pozostałe biszkopty również zanurzyć w soku jabłkowym i ułożyć na masie jabłkowej.

 

Masa śmietanowa;

500 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżeczki żelatyny

75 ml soku jabłkowego ( lub zimnej wody)

3 łyżeczki cukru waniliowego

Żelatynę wsypać do garnuszka i zalać zimnym sokiem jabłkowym, po czym odstawić aż napęcznieje, i rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania)

Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, wlać letnią żelatynę i dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć na górną warstwę biszkoptów.

Całość odstawić do lodówki na parę godzin.

 

Podobne ciasto z dodatkiem jogurtów jest tutaj

szybki-jablecznik-bez-pieczenia30

szybki-jablecznik-bez-pieczenia31

szybki-jablecznik-bez-pieczenia32