Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto półkruche;

0,5 kg mąki tortowej

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

3 średnie jajka

150 g masła o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szklanka cukru

szczypta soli

 

Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym.

Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 nierówne części (na mniejszą i większą)

Mniejszą część ciasta włożyć do woreczka i przechować w zamrażarce przez 1 godzinę.

Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki (bez boków) i zrobić widelcem dziury, następnie włożyć blaszkę z ciastem do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie na surowe ciasto wlać gorący budyń z rabarbarem,  zetrzeć na górze pozostałą część ciasta z zamrażarki.

Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° na około 45 minut (grzanie górne i dolne)

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

 

Budyń z rabarbarem;

600 g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru (lub innych twardych owoców)

4 budynie waniliowe

1,5 litra mleka

7 łyżek cukru

Budynie wymieszać w 0,5 litra mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń.

Do gorącego budyniu wsypać rabarbar i wymieszać.

 

Polecam również inne wypieki z rabarbarem;

Kruche ciasto z serem, rabarbarem i kokosem

Babka kokosowa z rabarbarem

Placek z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

Drożdżowe racuchy z rabarbarem, z piekarnika