Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto półkruche;
0,5 kg mąki tortowej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
3 średnie jajka
150 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka cukru
szczypta soli
Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym.
Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 nierówne części (na mniejszą i większą)
Mniejszą część ciasta włożyć do woreczka i przechować w zamrażarce przez 1 godzinę.
Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki (bez boków) i zrobić widelcem dziury, następnie włożyć blaszkę z ciastem do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie na surowe ciasto wlać gorący budyń z rabarbarem, zetrzeć na górze pozostałą część ciasta z zamrażarki.
Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° na około 45 minut (grzanie górne i dolne)
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Budyń z rabarbarem;
600 g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru (lub innych twardych owoców)
4 budynie waniliowe
1,5 litra mleka
7 łyżek cukru
Budynie wymieszać w 0,5 litra mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń.
Do gorącego budyniu wsypać rabarbar i wymieszać.
Polecam również inne wypieki z rabarbarem;
Kruche ciasto z serem, rabarbarem i kokosem
Drożdżowe racuchy z rabarbarem, z piekarnika