Ucierane ciasto z rabarbarem
5 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru ( szklanka = 250 ml )
2,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g roztopionego masła ( może być nieco więcej )
1 kg obranego rabarbaru
Rabarbar pokroić na małe kawałki.
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz roztopione i wystudzone masło.
Całość utrzeć na jednolitą masę i dodać pokrojony rabarbar.
Ciasto z rabarbarem dokładnie wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułka tartą blaszkę o wymiarach 25 cm x 36 cm,
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 – 50 minut ( grzanie górne i dolne )
Ciasto po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Polecam również;
Ciasto z nadzieniem rabarbarowym
Kruche ciasto z serem, rabarbarem i kokosem
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami