Ucierane ciasto z rabarbarem

5 jajek

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 szklanka cukru ( szklanka = 250 ml )

2,5 szklanki mąki tortowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g roztopionego masła ( może być nieco więcej )

1 kg obranego rabarbaru

 

Rabarbar pokroić na małe kawałki.

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz roztopione i wystudzone masło.

Całość utrzeć na jednolitą masę i dodać pokrojony rabarbar.

Ciasto z rabarbarem dokładnie wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułka tartą blaszkę o wymiarach 25 cm x 36 cm,

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 – 50 minut ( grzanie górne i dolne )

Ciasto po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Polecam również;

Ciasto z nadzieniem rabarbarowym

Kruche ciasto z serem, rabarbarem i kokosem

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami