Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem5

Rabarbar podczas pieczenia opada na dno, dlatego ciasto po upieczeniu najlepiej obrócić.

1 kg rabarbaru
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 proszek do pieczenia (15 g)
50 g masła

 

Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki.
Masło roztopić i wystudzić
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
Do utartych jajek wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło.
Całość wymieszać, wsypać rabarbar i wszystko razem połączyć tak aby owoce były oblepione ciastem.
Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować i obsypać bułką tartą.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika 180 st. Piec około 50 minut.
Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy i przełożyć jeszcze ciepłe ciasto do góry dnem na talerz.
Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem.