Kruche ciasto z serem, rabarbarem i kokosem
Do ciasta dodałam kokos który wchłonie nadmiar wody z rabarbaru podczas pieczenia.
Kruszonka;
100 g zimnego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Wszystkie składniki posiekać na sypko i włożyć do lodówki
Ciasto;
250 g mąki
0,5 szklanki cukru pudru
100 g masła o temperaturze pokojowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (7,5 g)
1 średnie jajko
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Masa serowa;
500 g mielonego twarogu
0,5 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 torebki budyniu
200 ml śmietany kremówki 30 %
Ser lekko wymieszać z cukrem oraz z budyniem, na końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę z cukrem waniliowym i ponownie wszystko ręcznie wymieszać.
Dodatkowo przygotować;
600 g rabarbaru (obranego i pokrojonego na małe kawałki)
2 łyżki cukru
150 g kokosu
Wykonanie;
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić tylko dno wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 25 cm X 40 cm.
Zrobić w cieście widelcem dziury i rozłożyć masę serową
Następnie na ser rozłożyć równomiernie kokos, na to rabarbar wymieszany z dwoma łyżkami cukru, na górę wysypać kruszonkę.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop.C na 60 minut.
(Piekłam przez pierwsze 0,5 godziny górną i dolną grzałką, potem już tylko górną)
Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego polecam po upieczeniu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Polecam również inne wypieki z rabarbarem
Biszkopt z masą rabarbarową i śmietanową
Ciasto półkruche z rabarbarem w budyniu
Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem
Drożdżowe racuchy z piekarnika z dodatkiem rabarbaru
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Ciasto z nadzieniem rabarbarowym
Półkruche ciasto z rabarbarem i truskawkami