Kruche ciasto z serem, rabarbarem i kokosem

img_0193

Do ciasta dodałam kokos który wchłonie nadmiar wody z rabarbaru podczas pieczenia.

Kruszonka;
100 g zimnego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Wszystkie składniki posiekać na sypko i włożyć do lodówki

Ciasto;
250 g mąki
0,5 szklanki cukru pudru
100 g masła o temperaturze pokojowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (7,5 g)
1 średnie jajko
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

Masa serowa;
500 g mielonego twarogu
0,5 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 torebki budyniu
200 ml śmietany kremówki 30 %
Ser lekko wymieszać z cukrem oraz z budyniem, na końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę z cukrem waniliowym i ponownie wszystko ręcznie wymieszać.

Dodatkowo przygotować;
600 g rabarbaru (obranego i pokrojonego na małe kawałki)
2 łyżki cukru
150 g kokosu

Wykonanie;
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić tylko dno wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 25 cm X 40 cm.
Zrobić w cieście widelcem dziury i rozłożyć masę serową

Następnie na ser rozłożyć równomiernie kokos, na to rabarbar wymieszany z dwoma łyżkami cukru, na górę wysypać kruszonkę.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop.C na 60 minut.

(Piekłam przez pierwsze 0,5 godziny górną i dolną grzałką, potem już tylko górną)

 

Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego polecam po upieczeniu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

IMG_0140

IMG_0156 IMG_0158

 

  • Sylwia Sylwia

    Pyszne ciasto.Wspaniały przepis.Dziękuję.

  • Gosia

    Jedno z moich ulubionych ciast 😊

  • Marzena

    Może być ser z wiaderka

    • Weronika Chilmon

      Może być z wiaderka.

    • Lukas

      Moze byc nawet z Biedronki 😉

      • Weronika Chilmon

        Byle nie firmy Vitello, bo to ser homogenizowany i bardzo rzadkiej konsystencji.

  • Kasia

    Do masy serowej jajka się nie dodaje?Pozdrawiam

    • Weronika Chilmon

      Nie dałam, sam budyń wystarczy.

  • Beata

    Witam a jaka mąka ma być do ciasta i jak długo ciasto na kruszonke ma być w lodówce.

    • Weronika Chilmon

      Użyłam mąki tortowej, najpierw robię kruszonkę, a następnie ciasto, w tym czasie gdy robię ciasto kruszonka leżakuje w lodówce. Może być dłużej, nic się z nią nie stanie.

  • Beata

    Witam jeszczę o budyń miałam się zapytać. Jaki smak.

    • Weronika Chilmon

      Najlepiej waniliowy