Kruche ciasto z serem, rabarbarem i kokosem

img_0193

Do ciasta dodałam kokos który wchłonie nadmiar wody z rabarbaru podczas pieczenia.

Kruszonka;
100 g zimnego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Wszystkie składniki posiekać na sypko i włożyć do lodówki

Ciasto;
250 g mąki
0,5 szklanki cukru pudru
100 g masła o temperaturze pokojowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (7,5 g)
1 średnie jajko
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

Masa serowa;
500 g mielonego twarogu
0,5 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 torebki budyniu
200 ml śmietany kremówki 30 %
Ser lekko wymieszać z cukrem oraz z budyniem, na końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę z cukrem waniliowym i ponownie wszystko ręcznie wymieszać.

Dodatkowo przygotować;
600 g rabarbaru (obranego i pokrojonego na małe kawałki)
2 łyżki cukru
150 g kokosu

Wykonanie;
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić tylko dno wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 25 cm X 40 cm.
Zrobić w cieście widelcem dziury i rozłożyć masę serową

Następnie na ser rozłożyć równomiernie kokos, na to rabarbar wymieszany z dwoma łyżkami cukru, na górę wysypać kruszonkę.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop.C na 60 minut.

(Piekłam przez pierwsze 0,5 godziny górną i dolną grzałką, potem już tylko górną)

 

Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego polecam po upieczeniu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Polecam również inne wypieki z rabarbarem

Biszkopt z masą rabarbarową i śmietanową

Ciasto półkruche z rabarbarem w budyniu

Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem

Drożdżowe racuchy z piekarnika z dodatkiem rabarbaru

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto z nadzieniem rabarbarowym

Placek z rabarbarem

Półkruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

IMG_0140

IMG_0156 IMG_0158