Ciasto z nadzieniem rabarbarowym

Masa rabarbarowa;

1 kg obranego rabarbaru

9 łyżek wody

5 łyżek cukru

1 budyń waniliowy

 

Rabarbar pokroić w kostkę, włożyć do garnka, następnie wsypać cukier i wlać 3 łyżki wody.

Całość podgrzewać, cały czas mieszając aż część rabarbaru lekko zmięknie, a reszta pozostanie twarda ( trwa to około 4 minuty )

Następnie wlać budyń wymieszany w pozostałej wodzie i mieszać aż całość zgęstnieje.

Gotową masę odstawić do wystudzenia

 

Ciasto;

2,5 szklanki mąki tortowej ( 400 g )

150 g masła o temperaturze pokojowej

150 cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

1 średnie jajko

1 płaska łyżka gęstej śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 nierówne części ( nie trzeba je schładzać )

Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm wysmarować tłuszczem i wylepić większą częścią ciasta dno oraz boki do połowy wysokości, po czym zrobić widelcem dziury.

Następnie na surowe ciasto nałożyć wystudzoną masę rabarbarową, przykryć drugą częścią ciasta i ponownie zrobić dziury.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 40 minut (grzanie górne i dolne )

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.