Ciasto z nadzieniem rabarbarowym
Masa rabarbarowa;
1 kg obranego rabarbaru
9 łyżek wody
5 łyżek cukru
1 budyń waniliowy
Rabarbar pokroić w kostkę, włożyć do garnka, następnie wsypać cukier i wlać 3 łyżki wody.
Całość podgrzewać, cały czas mieszając aż część rabarbaru lekko zmięknie, a reszta pozostanie twarda ( trwa to około 4 minuty )
Następnie wlać budyń wymieszany w pozostałej wodzie i mieszać aż całość zgęstnieje.
Gotową masę odstawić do wystudzenia
Ciasto;
2,5 szklanki mąki tortowej ( 400 g )
150 g masła o temperaturze pokojowej
150 cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
1 średnie jajko
1 płaska łyżka gęstej śmietany
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 nierówne części ( nie trzeba je schładzać )
Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm wysmarować tłuszczem i wylepić większą częścią ciasta dno oraz boki do połowy wysokości, po czym zrobić widelcem dziury.
Następnie na surowe ciasto nałożyć wystudzoną masę rabarbarową, przykryć drugą częścią ciasta i ponownie zrobić dziury.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 40 minut (grzanie górne i dolne )
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.