Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem
Ciasto często piekę również w prodiżu który ma tylko grzanie górne, czas pieczenia jest wtedy 35 – 40 minut.
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml
Składniki;
350 -500 g rabarbaru
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka (rozmiar L)
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju
szczypta soli
Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę (wyszło niecałe 400 g)
Całe jajka ubić cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę.
Następnie do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i jogurt.
Wszystko utrzeć na jednolitą masę, na końcu wsypać rabarbar i ręcznie wymieszać.
Całość przelać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić, po czym jeszcze ciepłe skropić lukrem.
Lukier;
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wszystko utrzeć aż masa będzie lśniąca i gładka.
Polecam również;
Ciasto z nadzieniem rabarbarowym
Kruche ciasto z serem, rabarbarem i kokosem
Drożdżowe racuchy z dodatkiem rabarbaru, pieczone w piekarniku