Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem

Ciasto często piekę również w prodiżu który ma tylko grzanie górne, czas pieczenia jest wtedy 45 – 50 minut.

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml

Składniki;

0,5 kg rabarbaru

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 jajka (rozmiar L)

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki jogurtu naturalnego

0,5 szklanki oleju

szczypta soli

 

Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę (wyszło niecałe 400 g)

Całe jajka ubić cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę.

Następnie do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i jogurt.

Wszystko utrzeć na jednolitą masę, na końcu wsypać rabarbar i ręcznie wymieszać.

Całość przelać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 25 – 30 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić, po czym jeszcze ciepłe skropić lukrem.

 

Lukier;

¾ szklanki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka gorącej wody

Wszystko utrzeć aż masa będzie lśniąca i gładka.

 

Polecam również;

Ciasto z nadzieniem rabarbarowym

Kruche ciasto z serem, rabarbarem i kokosem

Drożdżowe racuchy z dodatkiem rabarbaru, pieczone w piekarniku