Ciasto półkruche z rabarbarem w budyniu
Ciasto półkruche;
2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 średnie jajko (rozmiar M)
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 3 części.
Dwoma częściami ciasta wylepić tortownicę o średnicy 26 cm, dno i boki do 3/4 wysokości.
Następnie zrobić widelcem dziury i włożyć do lodówki na 1 godzinę, a pozostałą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażarki.
Masa budyniowa;
3 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
700 ml wody
0,5 szklanki cukru
350 g obranego rabarbaru
Z wody , budyniu i cukru ugotować budyń, następnie zdjąć z palnika i wrzucić pokrojony w kostkę rabarbar.
Wszystko dokładnie wymieszać i trochę przestudzić.
Wykonanie;
Letni budyń z rabarbarem wlać na ciasto, górę przykryć zamrożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut (grzanie górne i dolne)
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.