Ciasto półkruche z rabarbarem w budyniu

Ciasto półkruche;

2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

200 g masła o temperaturze pokojowej

1 średnie jajko (rozmiar M)

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

 

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 3 części.

Dwoma częściami ciasta wylepić tortownicę o średnicy 26 cm, dno i boki do 3/4 wysokości.

Następnie zrobić widelcem dziury i włożyć do lodówki na 1 godzinę, a pozostałą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażarki.

 

Masa budyniowa;

3 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)

700 ml wody

0,5 szklanki cukru

350 g obranego rabarbaru

Z wody , budyniu i cukru ugotować budyń, następnie zdjąć z palnika i wrzucić pokrojony w kostkę rabarbar.

Wszystko dokładnie wymieszać i trochę przestudzić.

 

Wykonanie;

Letni budyń z rabarbarem wlać na ciasto, górę przykryć zamrożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut (grzanie górne i dolne)

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.