Włoskie tiramisu
5 żółtek
2 całe jajka
ziarenka z 1 laski wanilii
150 g drobnego cukru
750 g serka mascarpone
400 g podłużnych biszkoptów
400 ml mocnej i posłodzonej kawy
50 ml likieru amaretto ( lub wina Marsala)
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru
Do wystudzonej kawy dodać amaretto.
Żółtka i całe jajka utrzeć z ziarenkami wanilii i cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodawać porcjami mascarpone, cały czas lekko mieszając.
Biszkopty zanurzyć (na około 3 sekundy) w naparze kawy i układać w naczyniu żaroodpornym ( użyłam naczynia o wymiarach 32 cm x 24 cm )
Następnie biszkopty posypać gorzkim kakao, po czym wyłożyć połowę masy serowej.
Na masie serowej ułożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i wyłożyć resztę kremu.
Całość wyrównać i posypać lekko cukrem pudrem ( dzięki temu kakao nie będzie mokre) następnie posypać gorzkim kakao.
Gotowy deser chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Tym którzy nie chcą używać jajek, proponuję zrobić tiramisu oszukane. Zamiast jajek użyć 600 g śmietany kremówki 30% ubitej z 6 łyżeczkami cukru waniliowego.
Tutaj jest oszukane tiramisu w lekkiej wersji