Tort Tiramisu bez jajek

1d33cc5dcb

Z powodu awarii piekarnika, spód biszkoptowy jest kupiony.

(Przepis na tortownicę o średnicy 27 cm)

Masa;
1 kg. mielonego sera z wiaderka
0,5 litra kremówki 30%
6 – 7 łyżeczek żelatyny
0,5 szklanki wody (do namoczenia żelatyny)
3 łyżeczki cukru waniliowego
6-7 łyżek cukru pudru

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z ubitą śmietaną i wlać rozpuszczoną wystudzoną żelatynę, ponownie wszystko wymieszać.

Napar kawowy;
600 ml. zaparzonej mocnej kawy
2 łyżki cukru
4 łyżki amaretto (lub pół buteleczki olejku migdałowego)

Posłodzoną kawę wymieszać z amaretto lub aromatem migdałowym i wystudzić.

Dodatkowo przygotować;
Około 400 g. okrągłych biszkoptów
2-3 łyżki gorzkiego kakao

Upieczony biszkopt nasączyć lekko kawą i oprószyć gorzkim kakao.
Połowę masy wlać na biszkopt.
Ułożyć warstwę namoczonych biszkoptów i posypać kakao
Wlać resztę masy serowej, ponownie ułożyć nawilżone kawą biszkopciki.
Wstawić do lodówki na parę godzin.
Przed podaniem ponownie oprószyć kakao lub czekoladą w proszku.