Oszukane tiramisu w lekkiej wersji

Oszukane tiramisu

Deser zrobiony jest bez alkoholu, jajek , kremówki i mascarpone

Przepis na duży pojemnik o wymiarach 40 cm x 27 cm

3 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej ( 750 ml )

3 łyżki cukru

olejek migdałowy

Kawę posłodzić , wlać parę kropel olejku i odstawić aż wystygnie

 

Dodatkowo;

500 g podłużnych biszkoptów

4 łyżeczki gorzkiego kakao

 

Masa serowa;

4 łyżeczki żelatyny ( 20 g )

100 ml zimnej wody

1 wiaderko twarogu

800 ml mleka skondensowanego niesłodzonego ( 4% tłuszczu)

4 łyżeczki cukru waniliowego

5 łyżek cukru pudru

 

Żelatynę zalać zimną wodą, ostawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania )

Twaróg wymieszać z cukrem pudrem.

W dużym naczyniu ubić zimne mleko z cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie połączyć z twarogiem i wlać letnią żelatynę, wszystko dokładnie wymieszać.

Połowę biszkoptów maczać krótko w kawie i układać w pojemniku, następnie posypać 1 łyżeczką kakao, i wyłożyć połowę masy serowej.

Na to znów ułożyć resztę namoczonych biszkoptów, posypać 1 łyżeczkę kakao i wyłożyć resztę masy serowej.

Całość włożyć na parę godzin do lodówki, a przed podaniem górę posypać resztą gorzkiego kakao.

Oszukane tiramisu 00

 

Oszukane tiramisu 000