Oszukane tiramisu w lekkiej wersji
Deser zrobiony jest bez alkoholu, jajek , kremówki i mascarpone
Przepis na duży pojemnik o wymiarach 40 cm x 27 cm
3 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej ( 750 ml )
3 łyżki cukru
olejek migdałowy
Kawę posłodzić , wlać parę kropel olejku i odstawić aż wystygnie
Dodatkowo;
500 g podłużnych biszkoptów
4 łyżeczki gorzkiego kakao
Masa serowa;
4 łyżeczki żelatyny ( 20 g )
100 ml zimnej wody
1 wiaderko twarogu
800 ml mleka skondensowanego niesłodzonego ( 4% tłuszczu)
4 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżek cukru pudru
Żelatynę zalać zimną wodą, ostawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania )
Twaróg wymieszać z cukrem pudrem.
W dużym naczyniu ubić zimne mleko z cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie połączyć z twarogiem i wlać letnią żelatynę, wszystko dokładnie wymieszać.
Połowę biszkoptów maczać krótko w kawie i układać w pojemniku, następnie posypać 1 łyżeczką kakao, i wyłożyć połowę masy serowej.
Na to znów ułożyć resztę namoczonych biszkoptów, posypać 1 łyżeczkę kakao i wyłożyć resztę masy serowej.
Całość włożyć na parę godzin do lodówki, a przed podaniem górę posypać resztą gorzkiego kakao.