Polędwiczka wieprzowa na młodej kapuście z pomidorami

1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g)

Marynata do polędwiczki;

3 łyżki oleju

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

2 ząbki posiekanego czosnku

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

0,5 łyżeczki soli

 

Wszystkie składniki wymieszać i natrzeć polędwiczkę, następnie mięso odstawić do lodówki na całą noc.

Kapusta z pomidorami;

2 małe młode główki kapusty

1 duża cebula

1 puszka pomidorów bez skórki

1 płaska łyżeczka kminku

1 pęczek posiekanego koperku

1 średnia marchewka

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

3 łyżki wody

0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

szczypta ostrej papryki

sól

(można dodać również 2 łyżki przecieru pomidorowego)

 

Z główek kapusty zdjąć 6 liści i włożyć do wrzątku, blanszować około 4 minuty.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła i oleju.

Następnie do cebuli dodać pozostałą kapustę pokrojoną w kostkę, startą marchewkę oraz 0,5 łyżeczki soli i 3 łyżki wody.

Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem aż kapusta nieco zmięknie, następnie dodać lekko przesiekane pomidory z puszki i posiekany koperek (kapustę można lekko zagęścić odrobiną mąki wymieszanej z wodą)

Całość doprawić mielonym pieprzem, solą i szczyptą papryki.

Polędwiczkę wyjąć z marynaty i podsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju.

Podsmażoną polędwicę zawinąć w zblanszowane liście kapusty.

Kapustę z pomidorami przełożyć do naczynia, na górę położyć zawiniętą polędwiczkę.

Całość przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 35 minut, następnie piec bez przykrycia jeszcze około 5 minut.

 

Polecam również;

Polędwiczkę faszerowaną warzywami i serem wędzonym

Polędwiczka w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem

Polędwiczki w sosie gorgonzola

Warkocz z polędwicy w sosie kurkowym

Muffinki z polędwicy z oscypkiem i żurawiną