Polędwiczka wieprzowa na młodej kapuście z pomidorami
1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g)
Marynata do polędwiczki;
3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki posiekanego czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
0,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać i natrzeć polędwiczkę, następnie mięso odstawić do lodówki na całą noc.
Kapusta z pomidorami;
2 małe młode główki kapusty
1 duża cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
1 płaska łyżeczka kminku
1 pęczek posiekanego koperku
1 średnia marchewka
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
3 łyżki wody
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
szczypta ostrej papryki
sól
(można dodać również 2 łyżki przecieru pomidorowego)
Z główek kapusty zdjąć 6 liści i włożyć do wrzątku, blanszować około 4 minuty.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła i oleju.
Następnie do cebuli dodać pozostałą kapustę pokrojoną w kostkę, startą marchewkę oraz 0,5 łyżeczki soli i 3 łyżki wody.
Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem aż kapusta nieco zmięknie, następnie dodać lekko przesiekane pomidory z puszki i posiekany koperek (kapustę można lekko zagęścić odrobiną mąki wymieszanej z wodą)
Całość doprawić mielonym pieprzem, solą i szczyptą papryki.
Polędwiczkę wyjąć z marynaty i podsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju.
Podsmażoną polędwicę zawinąć w zblanszowane liście kapusty.
Kapustę z pomidorami przełożyć do naczynia, na górę położyć zawiniętą polędwiczkę.
Całość przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 35 minut, następnie piec bez przykrycia jeszcze około 5 minut.
Polecam również;
Polędwiczkę faszerowaną warzywami i serem wędzonym
Polędwiczka w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem
Polędwiczki w sosie gorgonzola
Warkocz z polędwicy w sosie kurkowym
Muffinki z polędwicy z oscypkiem i żurawiną