Papryka faszerowana boczkiem wędzonym i kaszą gryczaną

Około 1,5 kg czerwonej papryki

1200 g chudego surowego boczku wędzonego

2 łyżeczki musztardy

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

3 ugotowane torebki prażonej kaszy gryczanej ( lub ryżu ) 

sól do smaku

 

Boczek wędzony zmielić razem z cebulą i czosnkiem, dodać ugotowaną kaszę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Z każdej papryki odciąć górną część i wydrążyć nasiona, następnie nałożyć farsz i przykryć odciętymi kapeluszami.

Papryki ułożyć na blaszce, wlać na dno 5 łyżek wody i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut ( grzanie górne i dolne )