Papryka faszerowana boczkiem wędzonym i kaszą gryczaną
Około 1,5 kg czerwonej papryki
1200 g chudego surowego boczku wędzonego
2 łyżeczki musztardy
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
3 ugotowane torebki prażonej kaszy gryczanej ( lub ryżu )
sól do smaku
Boczek wędzony zmielić razem z cebulą i czosnkiem, dodać ugotowaną kaszę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Z każdej papryki odciąć górną część i wydrążyć nasiona, następnie nałożyć farsz i przykryć odciętymi kapeluszami.
Papryki ułożyć na blaszce, wlać na dno 5 łyżek wody i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut ( grzanie górne i dolne )