Karkówka w soku z kiszonych ogórków
Mięso po upieczeniu jest bardzo smaczne i ma lekko kwaskowy posmak.
Składniki;
1200 g wieprzowego karczku
700 g cebuli
800 g pieczarek
300 g kiszonych ogórków
250 ml soku z kiszonych ogórków
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 kopiastych łyżeczek ketchupu pikantnego
sól
pieprz
majeranek
Karczek pokroić na plastry o grubości około 1 cm ( zbyt grube lekko rozbić, tak aby nie były za cienkie )
Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.
Następnie obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju, aż będzie rumiane ( tak jak smaży się bitki )
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w grubą kostkę cebulę, do momentu aż zrobi się lekko szklista.
Podsmażoną cebulę wyjąć, a następnie podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki.
W naczyniu żaroodpornym lub blaszce ułożyć najpierw podsmażone plastry karkówki, na to położyć cebulę, następnie pieczarki, a na sama górę rozłożyć pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Sok z ogórków wymieszać z koncentratem pomidorowym i ketchupem, po czym polać całą potrawę.
Całość piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 ° C , około 75 minut
( grzanie górne i dolne )