Skrzydełka na kaszy gryczanej
Jeżeli użyjemy słonego bulionu, wtedy nie dodajemy już soli.
Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut ( grzanie górne i dolne)
2 kg skrzydełek drobiowych ( opcjonalnie)
4 torebki suchej kaszy gryczanej
750 ml bulionu ( bez soli)
1 łyżeczka soli
szczypta mielonego pieprzu
3 ząbki czosnku
80 ml oleju
3 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka
Bulion wymieszać z posiekanym czosnkiem i odrobiną mielonego pieprzu.
W misce utrzeć olej z przyprawą, po czym wsypać skrzydełka i dokładnie wszystko wymieszać.
Do naczynia o wymiarach 24 cm x 32 cm wysypać suchą kaszę z torebek.
Na kaszy ułożyć skrzydełka, wlać 0,5 litra bulionu i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 30 minut.
Po tym czasie do naczynia wlać pozostały bulion i piec jeszcze około 25 minut.
Podobnie można zrobić skrzydełka na ryżu
Z dostępnych na rynku przypraw skomponowałam sobie własną przyprawę do kurczaka która jest tutaj