Skrzydełka na kaszy gryczanej

Skrzydełka na kaszy gryczanej

 

Jeżeli użyjemy słonego bulionu, wtedy nie dodajemy już soli.

Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut ( grzanie górne i dolne)

2 kg skrzydełek drobiowych ( opcjonalnie)

4 torebki suchej kaszy gryczanej

750 ml bulionu ( bez soli)

1 łyżeczka soli

szczypta mielonego pieprzu

3 ząbki czosnku

80 ml oleju

3 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka

 

Bulion wymieszać z posiekanym czosnkiem i odrobiną mielonego pieprzu.

W misce utrzeć olej z przyprawą, po czym wsypać skrzydełka i dokładnie wszystko wymieszać.

Do naczynia o wymiarach 24 cm x 32 cm wysypać suchą kaszę z torebek.

Na kaszy ułożyć skrzydełka, wlać 0,5 litra bulionu i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 30 minut.

Po tym czasie do naczynia wlać pozostały bulion i piec jeszcze około 25 minut.

 

Podobnie można zrobić skrzydełka na ryżu

Skrzydełka na kaszy gryczanej0

 

Skrzydełka na kaszy gryczanej000

Z dostępnych na rynku przypraw skomponowałam sobie własną przyprawę do kurczaka która jest tutaj