Skrzydełka na ryżu
1,5 kg skrzydełek, lub pałek z kurczaka
1 torebka przyprawy do kurczaka
2 lub 3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
Do przyprawy wlać olej, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać ze skrzydełkami i odstawić na 2 godziny
1,5 szklanki surowego ryżu
zalewa;
3,5 szklanki wody
1 łyżeczka masła (może być więcej)
1 łyżeczka soli
2 łyżki przyprawy do zup ( lub sosu sojowego )
2 ząbki czosnku-przeciśniętego przez praskę
0,5 łyżeczki pieprzu
(Można również dodać 0,5 łyżeczki curry)
Masło rozpuścić, zdjąć z ognia.
Do masła wlać wodę oraz pozostałe składniki
Surowy ryż opłukać na sicie i wsypać do żaroodpornego naczynia ( lub blaszki do pieczenia).
Ułożyć skrzydełka na ryżu i wlać połowę zalewy.
Drugą połowę zalewy wlewamy w trakcie pieczenia, gdy będzie widać że ryż wchłonął wodę.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C, około 70 minut ( grzanie górne i dolne )
Przy naczyniu żaroodpornym trzeba pamiętać aby zalewa była ciepła przy ponownym wlewaniu jej do gorącego naczynia.
Podobnie można zrobić skrzydełka na kaszy gryczanej