Niskokaloryczny pasztet z piersi kurczaka

etaaa

 

1,5 kg piersi z kurczaka

0,5 kg wątróbki drobiowej

400 g marchewki

400 g korzenia selera

1 korzeń pietruszki

3 duże cebule

3 duże ząbki czosnku

1 łyżka musztardy

1 łyżka maggi ( lub sosu sojowego)

2 bułki ( użyłam grahamek )

1 łyżka suszonego majeranku

5 jajek

200 ml rosołu

1 gałka muszkatołowa

5 kulek ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól, pieprz

 

Piersi ugotować z warzywami ( oprócz cebuli i czosnku) z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego

Wątróbkę ugotować osobno, a bułki namoczyć w rosole.

Namoczone bułki odcisnąć i zmielić wraz z ugotowanym mięsem, wątróbką, ugotowanymi warzywami oraz surową cebulą i czosnkiem.

Do masy mięsnej dodać musztardę, całą jedną świeżo startą gałkę muszkatołową, majeranek, całe jajka, następnie wlać rosół i przyprawić solą, pieprzem, maggi

Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do czterech aluminiowych foremek o wym. 23 cm x 10 cm

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 60 minut.

Aby pasztet nie był suchy, najlepiej piec go  w kąpieli wodnej, w tym celu wkładamy foremki z pasztetem do głębokiej blaszki wypełnionej wodą (do wysokości mięsa )

Eta

Eta1