Niskokaloryczny pasztet z piersi kurczaka
1,5 kg piersi z kurczaka
0,5 kg wątróbki drobiowej
400 g marchewki
400 g korzenia selera
1 korzeń pietruszki
3 duże cebule
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka maggi ( lub sosu sojowego)
2 bułki ( użyłam grahamek )
1 łyżka suszonego majeranku
5 jajek
200 ml rosołu
1 gałka muszkatołowa
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
Piersi ugotować z warzywami ( oprócz cebuli i czosnku) z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego
Wątróbkę ugotować osobno, a bułki namoczyć w rosole.
Namoczone bułki odcisnąć i zmielić wraz z ugotowanym mięsem, wątróbką, ugotowanymi warzywami oraz surową cebulą i czosnkiem.
Do masy mięsnej dodać musztardę, całą jedną świeżo startą gałkę muszkatołową, majeranek, całe jajka, następnie wlać rosół i przyprawić solą, pieprzem, maggi
Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do czterech aluminiowych foremek o wym. 23 cm x 10 cm
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 60 minut.
Aby pasztet nie był suchy, najlepiej piec go w kąpieli wodnej, w tym celu wkładamy foremki z pasztetem do głębokiej blaszki wypełnionej wodą (do wysokości mięsa )