Gołąbki bez węglowodanów pieczone w sosie własnym w piekarniku

Część kapusty przeznaczonej do farszu można zastąpić startym selerem.

2 duże kapusty

Z kapusty wyciąć głąb, zalać posoloną wodą i gotować około 15 minut, zdejmując widelcem wierzchnie liście (lub włożyć do mikrofalówki na parę minut)

Następnie z każdego liścia odciąć zgrubienia.

 

Składniki farszu;

1 kg poszatkowanej kapusty

1 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej

0,5 kg marchewki

1 mały por (biała część)

2 średnie cebule

4 ząbki czosnku

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę (można pominąć)

3 łyżki posiekanego szczypiorku (lub koperku)

1 łyżka oleju

1 łyżka sosu sojowego

sól

pieprz

(można dodać również trochę majeranku)

 

Wykonanie;

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

Poszatkowaną kapustę wymieszać z 2 łyżeczkami soli i odstawić na co najmniej godzinę.

Po tym czasie kapustę odcisnąć w dłoniach i wrzucić do miski, dodać mielone mięso.

Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojony por, cebulę, paprykę, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość wyrobić, przyprawić sosem sojowym, pieprzem i solą.

Farsz ułożyć na liściach ugotowanej i zawinąć.

Dno blaszki wyłożyć liśćmi ugotowanej kapusty, i ułożyć gołąbki łączeniem do dołu.

Wszystko posypać słodką papryką, wlać 0,5 szklanki wody.

Całość przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 0,5 godziny.

Następnie piec bez przykrycia około 40 minut (często podlewając wytworzonym sosem)

 

Polecam również;

Gołąbki dietetyczne z płatkami owianymi bez zawijania

Gołąbki cygańskie drobiowe z koperkiem

Gołąbki z kaszą gryczaną i kiszoną kapustą bez zawijania

Tradycyjne gołąbki pieczone w piekarniku