Gołąbki bez węglowodanów pieczone w sosie własnym w piekarniku
Część kapusty przeznaczonej do farszu można zastąpić startym selerem.
2 duże kapusty
Z kapusty wyciąć głąb, zalać posoloną wodą i gotować około 15 minut, zdejmując widelcem wierzchnie liście (lub włożyć do mikrofalówki na parę minut)
Następnie z każdego liścia odciąć zgrubienia.
Składniki farszu;
1 kg poszatkowanej kapusty
1 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
0,5 kg marchewki
1 mały por (biała część)
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę (można pominąć)
3 łyżki posiekanego szczypiorku (lub koperku)
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
(można dodać również trochę majeranku)
Wykonanie;
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Poszatkowaną kapustę wymieszać z 2 łyżeczkami soli i odstawić na co najmniej godzinę.
Po tym czasie kapustę odcisnąć w dłoniach i wrzucić do miski, dodać mielone mięso.
Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojony por, cebulę, paprykę, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość wyrobić, przyprawić sosem sojowym, pieprzem i solą.
Farsz ułożyć na liściach ugotowanej i zawinąć.
Dno blaszki wyłożyć liśćmi ugotowanej kapusty, i ułożyć gołąbki łączeniem do dołu.
Wszystko posypać słodką papryką, wlać 0,5 szklanki wody.
Całość przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 0,5 godziny.
Następnie piec bez przykrycia około 40 minut (często podlewając wytworzonym sosem)
Polecam również;
Gołąbki dietetyczne z płatkami owianymi bez zawijania
Gołąbki cygańskie drobiowe z koperkiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i kiszoną kapustą bez zawijania
Tradycyjne gołąbki pieczone w piekarniku