Gołąbki cygańskie drobiowe z koperkiem i bez smażenia
800 g mielonej piersi z kurczaka
2 torebki ugotowanego ryżu
1 średnia młoda kapusta
5 łyżek posiekanego koperku
5 kopiastych łyżek kaszy manny ( 80 g )
2 łyżki sosu sojowego
1 cebula pokrojona w kostkę
3 małe posiekane ząbki czosnku
2 duże jajka
1,5 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 szklanka bulionu ( lub lekko słonej wody )
Kapustę pokroić na małą kostkę ( lub poszatkować )
Ryż ugotować i wystudzić.
Mięso włożyć do miski, dodać 600 g surowej pokrojonej młodej kapusty oraz pozostałe składniki ( bez bulionu )
Wszystko zagnieść i odstawić na 15 minut, następnie uformować spore okrągłe gołąbkowe pulpety ( wychodzi około 16 szt. )
Resztę pokrojonej kapusty rozłożyć w naczyniu, następnie ułożyć gołąbki i wlać bulion.
Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut ( grzanie górne i dolne )
Gołąbki najlepiej smakują z sosem koperkowym.