Gołąbki cygańskie drobiowe z koperkiem i bez smażenia

800 g mielonej piersi z kurczaka

2 torebki ugotowanego ryżu

1 średnia młoda kapusta

5 łyżek posiekanego koperku

5 kopiastych łyżek kaszy manny ( 80 g )

2 łyżki sosu sojowego

1 cebula pokrojona w kostkę

3 małe posiekane ząbki czosnku

2 duże jajka

1,5 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

1 szklanka bulionu ( lub lekko słonej wody )

 

Kapustę pokroić na małą kostkę ( lub poszatkować )

Ryż ugotować i wystudzić.

Mięso włożyć do miski, dodać 600 g surowej pokrojonej młodej kapusty oraz pozostałe składniki ( bez bulionu )

Wszystko zagnieść i odstawić na 15 minut, następnie formować spore okrągłe gołąbkowe pulpety ( wychodzi około 16 szt. )

Resztę pokrojonej kapusty rozłożyć w naczyniu, następnie ułożyć gołąbki i wlać bulion.

Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut ( grzanie górne i dolne )

Gołąbki najlepiej smakują z sosem koperkowym.