Gołąbki dietetyczne bez zawijania z kapustą pekińską i płatkami owsianymi

800 g mięsa mielonego z piersi indyka (lub kurczaka)

1 szklanka górskich płatków owsianych (szklanka = 250 ml)

1 średnia cebula

3 posiekane ząbki czosnku

1 duża kapusta pekińska (lub średnia główka młodej)

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Kapustę pekińską poszatkować i wymieszać z solą, odstawić na 20 minut aż zmięknie.

Następnie dodać mięso, płatki owsiane, sól, pieprz i pokrojoną w kostkę cebulę.

Wszystko ponownie wyrobić i odstawić na 30 minut.

Zwilżonymi dłońmi formować owalne gołąbki.

Gołąbki ułożyć obok siebie w wysokim naczyniu i zalać sosem pomidorowym.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut bez przykrycia (grzanie górne i dolne)

 

Sos pomidorowy;

3 szklanki passaty pomidorowej

1 szklanka wody

1 płaska łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wszystko wymieszać.