Gołąbki dietetyczne bez zawijania z kapustą pekińską i płatkami owsianymi
800 g mięsa mielonego z piersi indyka (lub kurczaka)
1 szklanka górskich płatków owsianych (szklanka = 250 ml)
1 średnia cebula
3 posiekane ząbki czosnku
1 duża kapusta pekińska (lub średnia główka młodej)
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Kapustę pekińską poszatkować i wymieszać z solą, odstawić na 20 minut aż zmięknie.
Następnie dodać mięso, płatki owsiane, sól, pieprz i pokrojoną w kostkę cebulę.
Wszystko ponownie wyrobić i odstawić na 30 minut.
Zwilżonymi dłońmi formować owalne gołąbki.
Gołąbki ułożyć obok siebie w wysokim naczyniu i zalać sosem pomidorowym.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut bez przykrycia (grzanie górne i dolne)
Sos pomidorowy;
3 szklanki passaty pomidorowej
1 szklanka wody
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wszystko wymieszać.