Gołąbki bez zawijania z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną
Tym razem zamiast świeżej kapusty dałam kapustę kiszoną ,danie okazało się bardzo smaczne.
Zamiast kaszy gryczanej można użyć ryżu
1 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
600 g kapusty kiszonej
2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
3 duże jaja
2 średnie cebule
1 łyżka oleju
1,5 łyżki maggi do zup ( lub sosu sojowego )
1,5 łyżeczki pieprzu
sól
Kapustę nie gotować tylko odcisnąć i posiekać (gdyby była za kwaśna to wcześniej opłukać)
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju.
Do miski włożyć,mięso,ugotowaną kaszę, poszatkowaną kapustę, podsmażoną cebulkę oraz jajka.
Wszystko doprawić maggi,pieprzem,solą i dokładnie wymieszać.
Uformować okrągłą kotleciki i układać je obok siebie w naczyniu wyłożonym papierem pergaminowym.
Naczynie z gołąbkami przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 45 minut.
Podawać same lub z dowolnym sosem