Gołąbki bez zawijania z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Gołąbki bez zawijania z kapustą kiszoną i kasza gryczana2

 

Tym razem zamiast świeżej kapusty dałam kapustę kiszoną ,danie okazało się bardzo smaczne.

Zamiast kaszy gryczanej można użyć ryżu

1 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej

600 g kapusty kiszonej

2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej

3 duże jaja

2 średnie cebule

1 łyżka oleju

1,5 łyżki maggi do zup ( lub sosu sojowego )

1,5 łyżeczki pieprzu

sól

Kapustę nie gotować tylko odcisnąć i posiekać (gdyby była za kwaśna to wcześniej opłukać)

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju.

Do miski włożyć,mięso,ugotowaną kaszę, poszatkowaną kapustę, podsmażoną cebulkę oraz jajka.

Gołąbki bez zawijania z kapustą kiszoną i kasza gryczanaqq

Wszystko doprawić maggi,pieprzem,solą i dokładnie wymieszać.

Uformować okrągłą kotleciki i układać je obok siebie w naczyniu wyłożonym papierem pergaminowym.

Gołąbki bez zawijania z kapustą kiszoną i kasza gryczanaqqq

Naczynie z gołąbkami przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 45 minut.

Podawać same lub z dowolnym sosem

Gołąbki bez zawijania z kapustą kiszoną i kasza gryczana6

 

Cenos