Babka mandarynkowa
2,5 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
4 średnie jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (20 g)
1 szklanka soku z wyciśniętych mandarynek
0,5 szklanki oleju
1 mała mandarynka o cienkiej skórce
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (można pominąć)
Mandarynkę ugotować do miękkości (około 4o minut) następnie wystudzić i zmiksować blenderem na papkę.
Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok, olej, mandarynkę oraz ekstrakt pomarańczowy.
Wszystko zmiksować aż do połączenia składników.
Ciasto wlać do wysmarowanej i posypanej bułka tartą formy z kominkiem o pojemności 2,5 – 3 litrów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 35 – 40 minut (grzanie górne i dolne)
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Polecam również inne babki;