Muffinki brownie
Po upieczeniu lekko opadają, są kruche zewnątrz, a w środku wilgotne i kleiste.
Z podanej ilości wychodzi około 12 muffinek.
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.
Składniki;
150 g gorzkiej czekolady
125 g masła
¾ szklanki mąki (120 g)
1 płaska łyżka gorzkiego kakao
0,5 szklanki cukru (120 g)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
parę kropel aromatu waniliowego
szczypta soli
Wykonanie;
50 g czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
100 g czekolady rozpuścić razem z masłem i wystudzić.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Następnie do mąki dodać startą czekoladę, jajka, aromat oraz wystudzone masło z czekoladą.
Wszystko lekko zmiksować i wlać do papierowych papilotek, do ¾ wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 15 minut (grzanie górne i dolne)
Polecam również;
Puszyste i wilgotne muffinki z musem jabłkowym
Francuskie muffiny z kremem jajeczno śmietanowym
Babeczki z ciasta francuskiego z camembertem i żurawiną