Muffinki brownie

Po upieczeniu lekko opadają, są kruche zewnątrz, a w środku wilgotne i kleiste.

Z podanej ilości wychodzi około 12 muffinek.

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.

 

Składniki;

150 g gorzkiej czekolady

125 g masła

¾ szklanki mąki (120 g)

1 płaska łyżka gorzkiego kakao

0,5 szklanki cukru (120 g)

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

parę kropel aromatu waniliowego

szczypta soli

 

Wykonanie;

50 g czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

100 g czekolady rozpuścić razem z masłem i wystudzić.

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.

Następnie do mąki dodać startą czekoladę, jajka, aromat oraz wystudzone masło z czekoladą.

Wszystko lekko zmiksować i wlać do papierowych papilotek, do ¾ wysokości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 15 minut (grzanie górne i dolne)

 

 

Polecam również;

Puszyste i wilgotne muffinki z musem jabłkowym

Muffinki świąteczne

Muffiny karmelowe

Francuskie muffiny z kremem jajeczno śmietanowym

Babeczki z ciasta francuskiego z camembertem i żurawiną