Muffinki świąteczne

Świąteczne muffiny

 

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
2 łyżki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżka płynnego miodu
0,5 szklanki mielonych orzechów (lub innych bakalii)
(można dodać 1 łyżeczkę cynamonu)

Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać mokre oraz bakalie, wszystko dobrze wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, po czym wlać ciasto do 3/4 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st, około 18 minut.

Można również po wlaniu na około 1 cm surowego ciasta nałożyć kopiastą łyżeczkę masy bananowej, ( lub innej )po czym ponownie przykryć muffinki ciastem do 3/4 wysokości foremek.

Masa bananowa;
1 budyń waniliowy
300 mleka
1,5 łyżki cukru
2 banany

Ugotować budyń z cukrem na mleku, odstawić do wystygnięcia, dodać rozgniecione banany.

Z tego przepisu wychodzi 18 sztuk.

 

II przepis;

Muffinki piernikowe na oleju (wychodzi około 33 szt)

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml

Papilotki o wymiarach 7 x 2,6 (wys)

Kakao zastępuje 2 łyżki mąki

 

Składniki;

3 szklanki mąki (bez 2 łyżek)

1 szklanka cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżeczki przyprawy do piernika

3 jajka

1,5 szklanki mleka (lub maślanki)

1 szklanka oleju

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, następnie wszystko ręcznie wymieszać.

Do każdej papierowej papilotki wlać po 1 kopiastej łyżce ciasta ( lub 1,5 łyżki)

( można włożyć do każdej porcji zamrożoną 1 łyżeczkę kremu czekoladowego typu nutella)

Piec 15 minut w temperaturze 180 st.( grzanie górne i dolne)