Świąteczne muffinki

Świąteczne muffiny

 

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
2 łyżki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżka płynnego miodu
0,5 szklanki mielonych orzechów (lub innych bakalii)
(można dodać 1 łyżeczkę cynamonu)

Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać mokre oraz bakalie, wszystko dobrze wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, po czym wlać ciasto do 3/4 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st, około 18 minut.

Można również po wlaniu na około 1 cm surowego ciasta nałożyć kopiastą łyżeczkę masy bananowej, ( lub innej )po czym ponownie przykryć muffinki ciastem do 3/4 wysokości foremek.

Masa bananowa;
1 budyń waniliowy
300 mleka
1,5 łyżki cukru
2 banany

Ugotować budyń z cukrem na mleku, odstawić do wystygnięcia, dodać rozgniecione banany.

Z tego przepisu wychodzi 18 sztuk.

  • Adam

    Pyszne:)

  • Basia

    Czy muffiny można też piec na blasze piekarnikowej?

    • Weronika Chilmon

      Można, nie będą tak idealne, ale równie smaczne.