Muffinki z musem jabłkowym bardzo puszyste wilgotne
Z tej ilości ciasta wychodzi około 30 szt.
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.
Składniki mokre;
2 średnie jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka musu jabłkowego ( 300 g )
400 g jogurtu
0,5 łyżeczki olejku cytrynowego
Składniki suche;
2,5 szklanki mąki tortowej ( 400 g )
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
szczypta soli
Mokre składniki wymieszać okrągłą trzepaczką, następnie wsypać cukier, szczyptę soli i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, po czym wszystko dokładnie utrzeć.
Tradycyjną formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami o wymiarach 5 cm x 2,5 cm
Do każdej foremki wlać 2 płaskie łyżki ciasta i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na 25 minut ( grzanie górne i dolne )
Podawać wystudzone i posypane cukrem pudrem