Muffinki z musem jabłkowym bardzo puszyste wilgotne

Z tej ilości ciasta wychodzi około 30 szt.

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.

Składniki mokre;

2 średnie jajka

0,5 szklanki oleju

1 szklanka musu jabłkowego ( 300 g )

400 g jogurtu

0,5 łyżeczki olejku cytrynowego

 

Składniki suche;

2,5 szklanki mąki tortowej ( 400 g )

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

szczypta soli

Mokre składniki wymieszać okrągłą trzepaczką, następnie wsypać cukier, szczyptę soli i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, po czym wszystko dokładnie utrzeć.

Tradycyjną formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami o wymiarach 5 cm x 2,5 cm

Do każdej foremki wlać 2 płaskie łyżki ciasta i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na 25 minut ( grzanie górne i dolne )

Podawać wystudzone i posypane cukrem pudrem