Babeczki z ciasta francuskiego z camembertem i żurawiną
Do wykrojenia kółek posłużył mi pucharek do deserów i szklanka.
Przepis na 6 babeczek.
1 płat ciasta francuskiego ( 275 g )
125 g sera camembert
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej żurawiny
( można dodać jeszcze 50 g sera typu gorgonzola)
Ser pokroić w kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praską czosnek i żurawinę.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Formę na muffinki wysmarować tłuszczem
Z ciasta francuskiego wykroić 6 większych kółeczek o średnicy 10 cm, i 6 mniejszych o średnicy 6,5 cm.
Większe kółka włożyć do wgłębień w formie.
Następnie nałożyć farsz i przykryć mniejszym kółkiem, delikatnie przy tym zlepiając oba kółka.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 20 minut ( grzanie górne i dolne )