Babeczki z ciasta francuskiego z camembertem i żurawiną

babeczki

Do wykrojenia kółek posłużył mi pucharek do deserów i szklanka.

Przepis na 6 babeczek.

1 płat ciasta francuskiego ( 275 g )

125 g sera camembert

2 ząbki czosnku

1 łyżka suszonej żurawiny

( można dodać jeszcze 50 g sera typu gorgonzola)

 

Ser pokroić w kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praską czosnek i żurawinę.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Formę na muffinki wysmarować tłuszczem

Z ciasta francuskiego wykroić 6 większych kółeczek o średnicy 10 cm, i 6 mniejszych o średnicy 6,5 cm.

Większe kółka włożyć do wgłębień w formie.

Następnie nałożyć farsz i przykryć mniejszym kółkiem, delikatnie przy tym zlepiając oba kółka.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 20 minut ( grzanie górne i dolne )

babeczki-2

babeczki-1