Muffiny karmelowe

IMG_8525

Z tej ilości ciasta wychodzi 30 muffinek

Ciasto;
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
150 g masła
400 g kwaśnej śmietany(lub jogurtu)
0,5 szklanki mleka
400 g masy kajmakowej

Dodatkowo przygotować;
2 nadziewane czekolady

Masło rozpuścić i wystudzić.
Do miski przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier.
Wszystko wymieszać po czym dodać jajka, masło, mleko, masę kajmakową oraz śmietanę.

Całość ponownie dobrze wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać łyżkę ciasta, po czym włożyć po jednej kostce czekolady i przykryć niewielką ilością ciasta (do ¾ wysokości)

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25 minut.

IMG_8490
IMG_8499