Ciasto ananasowe z kokosem
Ciasto jest wilgotne i puszyste.
Składniki;
2 szklanki mąki tortowej ( szklanka = 250 ml )
1 szklanka wiórków kokosowych
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
3 średnie jajka
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
1 puszka ananasów w plastrach ( 565 g netto )
szczypta soli
Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę ( zalewę zostawić )
Całe jajka ubić ze szczyptą soli, z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
Następnie do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem, kokos, zalewę z ananasów i olej.
Wszystko zmiksować, dodać pokrojony ananas i dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy o wymiarach 29 cm x 24 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C około 40 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Polecam również;
Biszkopt z masą ananasową i kokosem
Ciasto drożdżowe z kokosem i śliwkami
Lekkie ciasto z ananasem i mandarynką