Ciasto ananasowe z kokosem

Ciasto jest wilgotne i puszyste.

Składniki;

2 szklanki mąki tortowej ( szklanka = 250 ml )

1 szklanka wiórków kokosowych

2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

3 średnie jajka

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

0,5 szklanki oleju

1 puszka ananasów w plastrach ( 565 g netto )

szczypta soli

 

Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę ( zalewę zostawić )

Całe jajka ubić ze szczyptą soli, z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę

Następnie do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem, kokos, zalewę z ananasów i olej.

Wszystko zmiksować, dodać pokrojony ananas i dokładnie wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy o wymiarach 29 cm x 24 cm.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C około 40 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

 

Polecam również;

Biszkopt z masą ananasową i kokosem

Ciasto drożdżowe z kokosem i śliwkami

Lekkie ciasto z ananasem i mandarynką

Marmurek z ananasem