Lekkie ciasto z ananasem i mandarynką
4 średnie jajka ( L )
1 niepełna szklanka cukru ( 200 g )
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mąki tortowej ( 320 g )
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
0,5 szklanki kwaśnej śmietany (140 g )
0,5 szklanki gęstego jogurtu ( 140 g )
szczypta soli
1 puszka ananasów ( 340 g po odsączeniu )
1 puszka mandarynek ( 175 g po odsączeniu )
Całe jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę, dodać jogurt i śmietanę.
Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, po czym wszystko dokładnie wymieszać
Ciasto wlać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm
Na wierzch ułożyć odsączone owoce.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 35-40 minut ( grzanie górne i dolne )