Ciasto ananasowo-kokosowe

 

ciasto-ananasowo-kokosowe2

Ciasto;
4 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, po czym wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 10-12 minut

Masa ananasowa;
750 ml soku ananasowego (z kartonu lub butelki)
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe
1 kopiasta łyżka masła
4 żółtka

Część soku wymieszać z żółtkami i budyniem, pozostały sok zagotować z cukrem i masłem, następnie wlać rozrobioną część z budyniem i mieszać aż do ponownego zagotowania.
Do masy ananasowej można wkroić parę plastrów ananasa z puszki ( pokrojonego w kostkę )
Ciepłą masę wlać na zimny biszkopt.

Beza kokosowa;
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 g kokosu
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo wsypując cały cukier, do momentu aż piana będzie bardzo sztywna, po czym wsypać kokos wymieszany z mąką ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać mikserem.
Tę samą blaszkę co wcześniej był pieczony biszkopt, wyłożyć papierem pergaminowym, wlać bezę, wyrównać i piec około 18-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
Natychmiast po upieczeniu wyciągnąć bezę z piekarnika, przerzucić o 180 stopni i ściągnąć z niej gorący papier pergaminowy ( gdy ostygnie będzie trudno go ściągnąć )
Zimną bezę położyć na masę ananasową i posypać cukrem pudrem.