Marmurek z ananasem

Ciasto marmurkowe z ananasem

(Przepis na blaszkę z piekarnika)

5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 szklanki mąki (około 480 g)
3-4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka gorzkiego kakao
szczypta soli
2 puszki ananasa w plastrach (lub inne owoce)

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając stopniowo po jednym jajku, oraz szczyptę soli i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wszystko dobrze wymieszać, dodając około 4 łyżki mleka.
Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.
Blachę wysmarować tłuszczem, rozsmarować na niej jasne ciasto, przykryć je ciemnym i przemieszać wszystko lekko widelcem.
Osączone plastry ananasa ułożyć na cieście.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni