Gołąbki cygańskie w pieczarkach, bez smażenia

golabki-cyganskie-w-pieczarkach-bez-smazenia1

20 dużych pieczarek

850 g mielonej i chudej wieprzowiny

0, 5 kg świeżej poszatkowanej kapusty

2 woreczki ugotowanego ryżu

1 średnia cebula

1 jajko

2 łyżki sosu sojowego ( lub przyprawy do zup w płynie )

1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

sól

150 ml mocno doprawionego bulionu

 

Z umytych pieczarek wyciąć nóżki, oraz dookoła brzeg tak aby powiększyć miejsce na farsz, następnie odcięte części posiekać.

Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, ugotowany ryż, posiekane części z pieczarek, kapustę, sos sojowy, sól i pieprz.

Farsz dobrze wymieszać i napełnić kapelusze.

Pieczarki ułożyć na blaszce, wlać bulion, następnie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 35 minut.

Pięć minut przed końcem zdjąć folię i piec bez przykrycia

golabki-cyganskie-w-pieczarkach-bez-smazenia-przed-faszerowaniem

golabki-cyganskie-w-pieczarkach-bez-smazenia-przed-wlozeniem-do-piekarnika

golabki-cyganskie-w-pieczarkach-bez-smazenia19