Gołąbki cygańskie w pieczarkach, bez smażenia
20 dużych pieczarek
850 g mielonej i chudej wieprzowiny
0, 5 kg świeżej poszatkowanej kapusty
2 woreczki ugotowanego ryżu
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego ( lub przyprawy do zup w płynie )
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
sól
150 ml mocno doprawionego bulionu
Z umytych pieczarek wyciąć nóżki, oraz dookoła brzeg tak aby powiększyć miejsce na farsz, następnie odcięte części posiekać.
Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, ugotowany ryż, posiekane części z pieczarek, kapustę, sos sojowy, sól i pieprz.
Farsz dobrze wymieszać i napełnić kapelusze.
Pieczarki ułożyć na blaszce, wlać bulion, następnie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 35 minut.
Pięć minut przed końcem zdjąć folię i piec bez przykrycia