Klopsy owinięte szynką szwarcwaldzką na warzywach
Klopsy zrobione są trochę nietypowo, zamiast bułki dodałam starte surowe ziemniaki, a całość piekłam w piekarniku. Jajko jest tu niepotrzebne.
Mięso można również doprawić swoimi ulubionymi ziołami.
600 g mielonego chudego mięsa wieprzowego
600 mielonej wołowiny
600 g surowych obranych ziemniaków ( 3 duże sztuki )
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 kg marchewki
2 średnie pory
250 ml bulionu
3 łyżeczki maggi ( lub sosu sojowego )
200 g szynki szwarcwaldzkiej
sól
czarny pieprz mielony
Marchewki obrać i ugotować na półtwardo ( około 15 minut )
Następnie marchew wystudzić i zetrzeć na dużych oczka po czym wymieszać z pokrojonym na półplasterki porem.
Na blachę z wyposażenia piekarnika rozłożyć marchew z porem i wlać szklankę bulionu ( do którego można wcześniej przecisnąć ząbek czosnku)
Pokrojoną na kostkę cebulę oraz posiekany czosnek dodać do mięsa.
Ziemniaki zetrzeć na tarce ( tak jak na placki) po czym lekko odcisnąć i dodać również do mięsa
Odciśniętą wodę pozostawić aby na dnie zebrała się skrobia, którą po odlaniu wody należy również dodać do mięsa.
Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając maggi, solą i pieprzem.
Formować owalne klopsy, każdą porcję mięsa zawinąć w plaster szynki szwarcwaldzkiej.
Zawinięte klopsy ułożyć na marchewce i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 35 minut ( grzanie górne i dolne )
Ważne aby ziemniaki lekko odcisnąć dłońmi, a nie przez ścierkę bo będą wtedy za suche.