Klopsy owinięte szynką szwarcwaldzką na warzywach

Kklopsy6

Klopsy zrobione są trochę nietypowo, zamiast bułki dodałam starte surowe ziemniaki, a całość piekłam w piekarniku. Jajko jest tu niepotrzebne.

Mięso można również doprawić swoimi ulubionymi ziołami.

600 g mielonego chudego mięsa wieprzowego

600 mielonej wołowiny

600 g surowych obranych ziemniaków ( 3 duże sztuki )

4 ząbki czosnku

2 średnie cebule

1 kg marchewki

2 średnie pory

250 ml bulionu

3 łyżeczki maggi ( lub sosu sojowego )

200 g szynki szwarcwaldzkiej

sól

czarny pieprz mielony

Marchewki obrać i ugotować na półtwardo ( około 15 minut )

Następnie marchew wystudzić i zetrzeć na dużych oczka po czym wymieszać z pokrojonym na półplasterki porem.

Na blachę z wyposażenia piekarnika rozłożyć marchew z porem i wlać szklankę bulionu ( do którego można wcześniej przecisnąć ząbek czosnku)

Pokrojoną na kostkę cebulę oraz posiekany czosnek dodać do mięsa.

Ziemniaki zetrzeć na tarce ( tak jak na placki) po czym lekko odcisnąć i dodać również do mięsa

Odciśniętą wodę pozostawić aby na dnie zebrała się skrobia, którą po odlaniu wody należy również dodać do mięsa.

Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając maggi, solą i pieprzem.

Formować owalne klopsy, każdą porcję mięsa zawinąć w plaster szynki szwarcwaldzkiej.

Zawinięte klopsy ułożyć na marchewce i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 35 minut ( grzanie górne i dolne )

Ważne aby ziemniaki lekko odcisnąć dłońmi, a nie przez ścierkę bo będą wtedy za suche.

Klops

Klopsy 1

Kklopsy2

koppsy 3